Studio Equator
search

Kocka Bar_Budapest, Hungary

Kocka Bar_Budapest, Hungary Kocka Bar_Budapest, Hungary Kocka Bar_Budapest, Hungary Kocka Bar_Budapest, Hungary Kocka Bar_Budapest, Hungary Kocka Bar_Budapest, Hungary Kocka Bar_Budapest, Hungary Kocka Bar_Budapest, Hungary Kocka Bar_Budapest, Hungary Kocka Bar_Budapest, Hungary Kocka Bar_Budapest, Hungary Kocka Bar_Budapest, Hungary Kocka Bar_Budapest, Hungary Kocka Bar_Budapest, Hungary Kocka Bar_Budapest, Hungary Kocka Bar_Budapest, Hungary

Kocka Bar_Budapest, Hungary

 

FIRM: Minusplus | Custom Made Architecture

TYPE: Hospitality + SportBar/Nightclub Restaurant

YEAR: 2013

 

The Kocka Bar is located in the heart of the entertainment district of Budapest, in the busy junction of a pedestrian walkway and the bar-street of Kazinczy utca. Its freestanding situation is unique in the surrounding area, and the monolithic cubic volume ("kocka" translates to "cube" in Hungarian) is an easily recognizable landmark. It has a huge potential to become an iconic building of the entertainment district.

 

The building is a restoration of a hundred-year-old workshop. Due to structural problems only the surrounding walls could be kept from the original building, which allowed a completely free treatment of the inner spaces. To connect them to the bustling urban environment, the envelope is pierced through by large openings in all directions. Apart from the restored historic street facade, the volume is remodeled with contrasting clear, white tiles enhanced by the extraordinary lighting. The rooftop terrace expands the link between the bar and the city.

 

The interior provides various spatial situations for the different uses — a bar, a restaurant, a café, and a club — on each level. All of these floors are interconnected, and unexpected visual prospects open among them. This vertical space sequence is entered in its middle, and the roomy ground floor gives access towards both directions and towards the vivid and lively bar and club underground, as well as to the calmer café and restaurant upstairs. Counterpointing the spatial variety, the uniform concrete surfaces and the black steel staircases create integration and clarity in the interior. Lacking additional decorative elements save for the custom-made counters, furniture and lighting fixtures respond to this modesty with their unusual materials, colorful surfaces, and sometimes surreal atmosphere.

 

During the renovation the building was fully insulated. Its heating and cooling needs are solved by the excess heating of the neighboring residential building’s geothermal heat pump. The low temperature system is used in the built-in ceiling heating, allowing a very energy efficient solution for both heating in winter and for passive cooling in summer. The ventilation system is equipped with a high efficiency heat exchanger.

All lighting fixtures are low-energy consumption LED lights.

Via: http://architizer.com/projects/kocka-bar/



Carlos Flores

share this



comment on this blog

Get security codeclick to get another security code    The security code is incorrect.